Elazığ’da 6,8 Büyüklüğündeki Deprem Meydana Geldi
T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durumlar Yönetim Başkanlığı’nın ( AFAD ) ‘dan edilinen bilgiye göre;
25 Ocak 2020, 16.00 İtibarıyla toplam 22 vatandaşımız hayatını kaybetti, 1243 vatandaşımız hastanelere başvuruda bulundu.
3 Bin 699 Personel ile enkaz altında kalan vatandaşlarımızı arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor.
Yapılan açıklamaya göre;
“Kurtarma Çalışmaları 3 Enkazda Sürüyor

Elazığ şehir merkezinde hâlihazırda 3 bina enkazında arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Elazığ havaalanı çalışır durumdadır. Haberleşme, elektrik ve doğalgaz altyapılarında herhangi bir sorun bulunmamakta olup bazı noktalarda tedbir amaçlı kesinti yapılmaktadır.

3 Bin 699 Personel Can Kurtarmak İçin Görevde

AFAD il ve birlik müdürlükleri başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden toplam 3.699 arama kurtarma personeli ve 554 araç bölgeye sevk edildi. Çalışmalarda, 17 arama kurtarma köpeği de görev almaktadır. Profesyonel ekiplere destek vermek üzere 108 kişiden oluşan STK ve gönüllü ekipleri alanda çalışmaktadır. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları, AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır.

144 TIR Dolusu Barınma, Isınma ve Gıda Malzemesi Gönderildi

AFAD Başkanlığı, bölgeye 144 TIR ile 6.065 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 11.532 yatak ve 18.720 battaniye sevk etti. Türk Kızılay, bölgeye 276 personel, 55 araç, 2.500 çadır, 7 ikram aracı ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti, 15.875 battaniye, 5.079 yatak, 1.563 ısıtıcı, 193.420 kg un ve 3.200 adet gıda kolisi gönderdi.

Uzak İllerdeki Ekipler 10 Uçakla Sevk Edildi

Deprem sonrasında tüm AFAD il ve birlik müdürlükleri teyakkuz haline geçirildi. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezleri (AADYM) aktif hale getirildi. Bölgeye, İstanbul, Ankara ve Konya illerinden toplam 10 uçuş ile arama kurtarma, sağlık ve insani yardım ekipleri başta olmak üzere ekipler sevk edildi.

Hasar Tespiti Yapılıyor

Hasar tespit çalışmalarında, Malatya’da 100, Elazığ’da 110, çevre illerde ise 40 olmak üzere 250 teknik personel görev yapmaktadır. Yapılan çalışmalarda hâlihazırda 81 ağır hasarlı, 53 az hasarlı ve 30 (5 Elazığ, 25 Malatya) yıkık bina tespit edildi.

Acil ihtiyaçlar nedeniyle barınma, beslenme, enerji, haberleşme, hasar tespit ve psikososyal çalışma gruplarından ekipler, bölgede görev yapmaktadır. Bu kapsamda 158 personel ve 47 araç çalışmaktadır.

TAMP Devrede

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), arama-kurtarma, sağlık ve destek çalışmalarının bulunduğu 28 acil hizmetin kesintisiz olarak yürütülmesi için devrededir. 28 çalışma grubu, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda 24 saat çalışma esasına göre çalışmaktadır.

VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE!

Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemelidir. Yollar, acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken ortamda herhangi bir gaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır.

Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır.

Gelişmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.